Siitake

Tilalla kasvatetaan siitake-sienen Lentinula edodes –lajiketta.

Kasvatusalustat valmistetaan koivunsahanpurusta, ohrarouheesta ja vedestä. Seoksen sekoituksen jälkeen Ari laittaa sen kuumuutta kestäviin muovipusseihin ja kuumentaa kasvatusalustapusseja höyryn avulla. Lämpökäsittelyn tarkoituksena on tappaa kasvatusalustapusseista vieraat mikrobit kuten homeet ja bakteerit. Kuumennuskäsittelyn jälkeen alustapussit jäähdytetään ja niihin lisätään sienirihmasto, joka tulee Belgiasta. Sen jälkeen kasvatusalustapusseja säilytetään esikasvatushuoneessa 3-4 kk. Muovipussin poistamisen jälkeen voidaan satoa kerätä noin viikon kuluttua.

Siitake on erinomainen ruokasieni. Niissä on paljon monipuolisia ravintoaineita mutta vähän lihottavaa energiaa. Siitaketta voidaan käyttää myös ilman ryöppäystä esim. salaateissa.

Siitake-sienen ravintosisältö/100 g

energiaa 111 kJ/27 kcal
rasvaa 0,3 g joista tyydyttyneitä 0 g
hiilihydraatteja 2,5g joista sokereita 2,5 g
ravintokuitua 3,3 g
proteiinia 1,8 g
suolaa 2,8 mg

 

Siitakesalaatti

Ainekset

  • 200 siitaketta
  • 2 rkl öljyä
  • 2-4 valkosipulin kynttä
  • ½ sitruunan mehu
  • ½ tlk suolaa
  • 1 tlk sokeria
  • 2 kirpeää omenaa
  • 2 sellerin vartta
  • 1 suolakurkku
  • 1 kerä salaattia tai kiinankaalia

Valmistus

  1. Marinoi viipaloituja siitakkeita öljy-mausteliemessä puoli tuntia.
  2. Suikaloi omena ja viipaloi selleri ohuiksi viipaleiksi.
  3. Revi huuhdeltu salaatti.
  4. Sekoita sienet marinointiliemineen muihin aineksiin.
  5. Laita jääkaappiin jäähtymään tarjoamista varten.
siitake-1
Ota yhteyttä

Lähetä meille viesti!

Not readable? Change text. captcha txt