Osterivinokas

Tilalla kasvatetaan osterivinokas-sienen Pleurotus ostreatus–lajiketta.

Kasvatusalustat valmistetaan koivunsahanpurusta, ohrarouheesta ja vedestä. Seoksen sekoituksen jälkeen Ari laittaa seoksen kuumuutta kestäviin muovipusseihin ja kuumentaa kasvatusalustapusseja höyryn avulla. Lämpökäsittelyn tarkoituksena on tappaa kasvatusalustapusseista kaikki vieraat mikrobit kuten homeet ja bakteerit. Kuumennuskäsittelyn jälkeen alustapussit jäähdytetään ja niihin lisätään sienirihmasto, joka tulee Belgiasta. Sen jälkeen kasvatusalustapusseja säilytetään esikasvatushuoneessa 1-2 kk. Kun, rihmasto on vallannut kasvatusalustan, tehdään kasvatusalustapusseihin reikiä pussin kylkiin. 2-3 viikon kuluttua alkavat itiöemät ilmestyä.

Osterivinokas on maultaan miedompi kuin siitake. Osterivinokkaissa on paljon monipuolisia ravintoaineita mutta vähän lihottavaa energiaa.

Osterivinokkaan ravintosisältö/100 g

energiaa 110 kJ/26 kcal
rasvaa 0,3 g joista tyydyttyneitä 0 g
hiilihydraatteja 2,6 g joista sokereita 2,6 g
ravintokuitua 2,4 g
proteiinia 2,0 g
suolaa 0 g

 

Seitä ja osterivinokkaita

Ainekset

  • 1 pkt seitä
  • 1 tl suolaa
  • sitruunanmehua
  • 3 dl kasvis- tai lihalientä
  • ½ dl hiivaleipä- tai vehnäjauhoja
  • 300 g hienonnettuja osterivinokkaita
  • 1 dl juustoraastetta
  • suolaa, currya, sitruunapippuria

Valmistus

  1. Aseta sei uuninkestävään vuokaan ja mausta se suolalla ja sitruunamehulla.
  2. Valmista kasvis- tai lihaliemi ja suurusta se jauhoilla.
  3. Anna kiehua n. 5 minuuttia, kunnes liemi alkaa saostua.
  4. Lisää sekaan curryllä ja sitruunapippurilla maustetut, silpuksi hakatut sienet.
  5. Kaada muhennos kalan päälle.

Ripottele juustoraaste päällimmäiseksi. Paista uunissa noin tunti, mikrossa n. 15 minuuttia.

osterivinokas-1
Ota yhteyttä

Lähetä meille viesti!

Not readable? Change text. captcha txt